Wednesday, April 27, 2011

sperm: festivalík výhradně pro Pražáky?

Sperm, neboli Spermík, je new-age-city festivalík, který je v Praze.
Letošní edtition je však mnohem víc hard-core jen pro Pražáky a ateisťáky.
Jelikož jako sám godfather fesťáčiku řekl, tohle není akce pro prudérní křesťani.
I tak je Czechian republic známa jako ateistic country, takže vlastně vše je v poho.
Ale i tak spousta lidí odešlo někam mimo Prahu, za rodinou a za podobními blbovinami.
Pro ty co to nechápou, Spermík festival, se konal o Velikonocích,
NEJVĚTŠÍM KŘESŤANSKÉM SVÁTKU.
Je nám líto, za týhle vyjádření ředitele tohohle fesťáku, dalo se to říct i lépe.
Třeba: oslavte ressuraction of Ježíš Kristus with Sperm.


 Hned takhle ze začátku musíme říct big yesss i letošní grafice a celkové visualisation. Moc hezký. Krásně to korespondovalo s mystickým podtextem: CROSSING THE SHADOW. 
Kdo v tyhle světlohře nevidí napsán název festíku není sám. Kromě autorů ho tam nenalezl snad nikdo. Tleskáme.
Taky tady máme zajímavý video-spot-trailer, který nám to vše osvětluje.


 Taky nesmíme zapomenout na sponzory.V týchle nechutní době to prostě bez sponzorů nejde. A zvyká si na to i alternativní umělecké umění.
No teď byli sponzoři relativně decentní. Taky to vás těší? Snad se nedočkáme  doby, kdy ty samé sponozoráčiky bude mít Pražskyý Majáles i Super-Sperm Festiválek.
Takzvaním "godfatherem" neboli, pro méně anglicky mluvíci lidi, krstním tátou, tohohle fesťulku je Michal Brenner, jeden z místní alt smetánky, organizátor konzertů, uměleckých performací, chvíli řídil hudbu v české verzi MTV, ale teď works jako hudební dramouš v Meet Factory. 
Interview-Sperm festival s Michalem Brennerem by PlaGat.cz
Tady si můžete vyposlechnout interesting interview s ním. Je báječný jak perfektně zvládnul čestinu, jinak typický slovenský přízvuk vůbec není slyšet. Míšo, krásně mluvíš česky, i když to R občas delá potíženky, ale to slověnčnina je totálně pryč.

Jak jste doufám slyšeli z repráčků vašich touchpadů, Míša řešil neúspěšnou guerrila kampaň pro propagaci Spermíku. My z redakce jsme ani balónky neviděli, což je určitě škoda. Jednou jsme spatřili jak si je lidičky házeji na akcičce v kavárně Nový Scény. To jo, balónky jsou moc křehký pro opilé Čechy. A proto přidávame tenhle taky zajímavý guerilla element z Vodičková Street. Spatřili jsme ho, když sme byli na cheesecake u Myšáka. Moc nám esteticky nepřipadal a pokuď to měla být jen záchrana tak to Míšovi odpouštíme. Snad balónky The Roads opět nezkopčí jak elpíčka poslední rok. 

Nově byl fesťák nekuřácky, co způsobilo, že permanentně bylo víc kámíků na zahrádce jako vevnitř. I když počas konzertů to par lidí nevydrželo a dali si cigáro i tam. Pak někteří kolem nich začali dělat divné pohyby rukou, něco jako "aha má ruka je vějíř", ale všichny ostatní si mysleli, že je to divný taneční styl tak se to prominulo. Pro příště: WE WANT 2SMOKE INSIDE @SPERM!

    Nakonec hudební stránka: první byli (jo, něco tam bylo ještě před tim, ale to jsme byli na cígu) The Russian Futurists. Který byli z Kanady, která má zkratku CAN, ne US jak nás obelhal propagační letáček. Ale to nám moc nevadilo.
     Druzí hráli  AiH, což je zkratka něco jako Architecture in Helsinki, kteřý přijeli až z daleké Austrálie. Byli fun-fun, ale jejich nový album je moc synth-pop, tak nevíme jestli je to dobrý nebo ne (Pitchfork říka 6,5). Ale in Russia by úspech měli, podobně jako Hurts.


No a nakonec, když jsme viděli jak tahle více-členná skupinka odchází, tak jsme vzali taky roha. V sobotu tam již nic zajímavýho nebylo (jo, taneční vopruz moc alt není) a v neděli jsme byli za trapných a jeli za rodičema. Taky nám bylo špatně, že jsme se ožrali v takhle smuteční den, na Big Friday, ukřižování  J.K. Sorry Spermík, příští rok, když nebudeš o Velikonocích se stavíme déle. 

No comments:

Post a Comment