Sunday, May 29, 2011

český poklad: Super hip artistiq Katya Kobrina

Někdy nás Prague přímo šokuje tím jak kvalitní lidi dokáže přilákat. A přesně to se stalo i v nedávné minulosti. Prinášíme vám malý trip into the past. Ale nebude to cesta do pravěku jako ve filmu Karla Zemana z roku 1955 pojednávající o mladých homosexuálech. Ne, v žádným případě! Prědstavíme vám umělkyni, která dnes již přerostla Prahulu a sbíra fame&glow v Londonu. Dámy a pánové tak tohle je náš lovísek  Katya Kobrina.
Kometa slečny K. zazářila na českém neby poprvé v roce 2004, kdy nadaná umělkyně postupně začala nacházet své místo na scéně pomocí série profilových fotek své číči. Také nahlédla na mnohdy chmurnou realitu každodenního pražského podzimu přes prizmat záclon ve svém bytě.
Pravý zlom v umělkyně tvorbě nastal až v roce 2008, kdy internet vzaly útokem její variace na hudební klipy nejvýraznějších hudebních počinů té doby. Kobrina pojala mírnou inspiraci ve zpěvačce kapely Crystal Castles, jejíž jméno si bohužel nepamatujeme. Česko-ruská (a teď i londýnská) umělkyně jí přispůsobila střih vlasů, rťěnku, řasenku, líčení, oblékání, spůsob vyjádžováni, aby si však zároveň ponechala svojí výraznou jědinečnost. Z tohoto partnerství vzišel dnes již takžka legendární počin, kterého jas vás osvití až s odstupem času, o to však výrazněji a intenzivněji.

 Kobrina v tomto videu nechává zapomenout na starou domněnku, že vizuál v hudebních klipech jenom doprovází. Tenhle bezesporu monumentální výraz umělecké rozjitřenosti hudbu v mnohých aspektech překonáva a upozaďuje ji. Při prvních shlédnutích vás může nechat dílo ve zmatku. Věřte stalo se to i nám! Přesně se tak daří kreovat to o co má v umění jít prědevším. O emoci. O zamyšlení se nad sebou samým. O prožitky. Tohle je to pravé umění, které člověka obohatí a ve výsledku posune dál.

Další krůček ještě víc "dál" byla K.K.výstava in da London! Tuhle zdičku krásně vyzdobyla svým angel-dustem a pak měla pretty great úspěch. Tady na fotečce vysvětluje své filosofické postupy při výběre papíru v Tesku a koupě barviček v Paint&Printu. Krásný a inteligentní.
A na závěr mala prosba pro slečnu K. Vrať se nach Prag! Uděláme večírek! Čusík!

No comments:

Post a Comment